Kuchnia

kuchnia

Sałatka z ryżem i kurczakiem i ciecierzycą
Składniki:
pierś z kurczaka ­ 2 sztuki
Sos sałatkowy francuski Knorr ­ 1
opakowanie
ryż biały długoziarnisty ­ 150
gramów
sałata masłowa ­ 300 gramów
kukurydza z puszki ­ 100 gramów
ciecierzyca z puszki (lub 100g
świeżo ugotowanej) ­ 1 sztuka
czerwona cebula ­ 1 sztuka
figi suszone ­ 2 sztuki
koncentrat pomidorowy ­ 1 łyżeczka
pęczek posiekanej kolendry ­ 1
sztuka
sok pomarańczowy ­ 3 łyżki
pasta Harissa ­ 1 szczypta
oliwa z oliwek ­ 50 mililitrów
grzanki ­ 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. We wrzącej wodzie rozprowadź bulionetkę Knorr, a następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki.
Po odcedzeniu, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Odstaw do ostygnięcia.
2. Kurczaka zamarynuj w kilku kroplach oliwy z oliwek oraz w paście Harissa na godzinę
przed smażeniem. Piersi smaż w całości z obu stron, po czym umieść w piekarniku
rozgrzanym do 170 stopni na 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
3. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Figi posiekaj na drobne kawałki, połącz z ryżem,
ciecierzycą, kukurydzą, cebulką oraz kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem pomarańczowym. Połowę sosu dodaj
do ryżu
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-ryzem-i-kurczakiem?cat=134
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation