Kuchnia

kuchnia

Sałatka z ryżem, kurczakiem i słonecznikiem

200 g białego ryżu;
500 g filetu z piersi kurczaka;
Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g);
Biała część średniego pora;
200 g łuskanych ziaren słonecznika;
2 czubate łyżki majonezu;
2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
1 łyżka przyprawy do gyrosa;
Olej do podsmażenia kurczaka;
Sól;
Pieprz.

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać.
Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki.
Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation