Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Szare kluski ziemniaczane

Składniki na szare kluski ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
ok. 1 szklanki mąki
duża szczypta soli
Do podania:

200 g surowego wędzonego boczku
kapusta kiszona
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać mąkę, sól i wymieszać. Masa powinna być dość zwarta (dużo zależy od rodzaju ziemniaka), w razie potrzeby można dodać więcej mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek nakładamy łyżką małe porcje ziemniaczanej masy. Jeśli masa będzie się rozpadać to znak, że należy dodać do ciasta więcej mąki ; ) Kluski gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy na durszlaku.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy boczek pokrojony na małe kawałki i smażymy do czasu aż się zarumieni. Przekładamy odcedzone kluski, dokładnie mieszamy i przesmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą do smaku, mieszamy. Podajemy z kapustą kiszoną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation