Kuchnia

mniam!

KUBAŃSKA POTRAWKA Z CIECIORKĄ



Składniki (3-4 porcje):

Na przyrządzenie cieciorki:

425 g ugotowanej cieciorki
1/4 łyżeczki kuminu
szczypta soli
1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2-1 łyżeczki oliwy z oliwek


Na kubańską potrawkę:

1 mała cebula (pokrojona)

1 papryka (pokrojona)

1 łyżka oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

1 duży batat (obrany i pokrojony w kostkę)

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kuminu

1/4 łyżeczki przyprawy chili lub cayenne

1 łyżeczka cynamonu

2 liście laurowe

1 szklanka duszonych pomidorów

1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

2 łyżki passaty pomidorowej

1/2 łyżeczki soli i pieprzu

2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny

1/2 szklanki oliwek zielonych

1/2 łyżki wody z oliwek

kolendra lub szczypiorek (do posypania)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200 ºC. Do naczynia żaroodpornego włóż cieciorkę z przyprawami i oliwą z oliwek. Piecz wszystko przez około 12-15 minut. Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Pokrój cebulę i bataty, odcedź duszone pomidory. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, czosnek oraz paprykę przez około 2 minuty. Dodaj kumin, cynamon i oregano i gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory, ocet, passatę pomidorową, bataty, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko pomieszaj. Gotuj wszystko przez około 10 minut, do momentu, kiedy bataty zrobią się miękkie. Dodaj rodzynki, chili oraz cieciorkę i oliwki. Gotuj wszystko na małym ogniu przez następne 5-10 minut. W między czasie dodaj wodę z oliwek. Gotowe danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry lub szczypiorku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation