Kuchnia

mniam!

Sałatka z tuńczykiem i awokado | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

1 - 2 PORCJE
1 dojrzałe awokado
garść roszponki
125 g mozzarelli (białej, w kulce, z zalewy)
100 g tuńczyka w oliwie
ok. 10 zielonych oliwek
1 łyżka oliwy extra vergine
sól i świeżo mielony pieprz
OPCJONALNIE
1/4 małej cebuli
szczypiorek, świeże oregano lub rzeżucha do posypania
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Awokado umyć i przekroić wzdłuż na pół. Usunąć pestkę i wyjąć łyżką miąższ, pokroić go na kawałki.
W salaterce ułożyć roszponkę. Doprawić solą, na wierzch ułożyć kawałki awokado.
Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce. Dodać kawałki tuńczyka.
Opcjonalnie dodać posiekaną na cieniutkie plasterki cebulę. Oliwki przekroić na pół i posypać po sałatce.
Sałatkę skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie posypać szczypiorkiem, świeżym oregano lub rzeżuchą.
PROPOZYCJA PODANIA

pieczywo: bagietka / ciabatta / razowy chleb
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation