Kuchnia

mniam!

Kluski serowe - kopytka z serem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
500 g ziemniaków
150 g sera białego
1 jajko
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania: np. podsmażana bułka tarta z masłem
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dokładnie potłuc na gładkie puree i ostudzić.
Po ostudzeniu ziemniaki dodatkowo przecisnąć przez praskę, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony tłuczkiem, ewentualnie widelcem.
Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie - nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie.
Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.
Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.
Podawać np. z przyrumienioną na masełku bułką tartą (najpierw podsmażamy na patelni bułkę tartą, co chwilę mieszając, później dopiero dodajemy masło). Kluski możemy też podawać do mięsa z sosem lub pieczeni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation