Kuchnia

mniam!

Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 - DoradcaSmaku.pl

Składniki

białe wino
300 ml
filety z kurczaka
3
kalafior
1
cebula czerwona
1
mleko 2 %
400 ml
mąka kukurydziana
2 łyżki
maślanka
250 ml
ser żółty
120 g (dwa rodzaje)
pomidory suszone Smak
oliwki zielone Smak
musztarda chrzanowa
cukier
1 łyżeczka
olej do smażenia
roszponka
Do smaku

przyprawa do kurczaka
ziołowa
Sól morska jodowana drobnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kroki postępowania


KROK 1:
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28
Kurczaka marynujemy przez noc w białym winie, aby mięso stało się bardziej kruche i soczyste . Po wyjęciu z miski, doprawiamy przyprawą ziołową do kurczaka.

Rozgrzewamy patelnię i na oleju, obsmażamy kurczaka, po ok. 3 minuty z każdej strony. Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli, wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 3-4 minuty.
W kolejnym garnuszku, przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy niedużą ilość oleju. Kroimy czerwoną cebulę w cząstki i wrzucamy do garnka.

KROK 2:
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28
Kiedy cebula się smaży, do mąki kukurydzianej, dolewamy ok 100 ml mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do zarumienionej cebuli dolewamy pozostałe w karafce mleko, zagotowujemy. W międzyczasie, odcedzamy kalafiora. Do gotującego się mleka z cebulą, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór mleka i mąki kukurydzianej. Zdejmujemy z kuchenki, dolewamy maślankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy 2 czubate łyżki musztardy chrzanowej. Mieszając dodajemy do garnka 50 g startego sera gouda i 50 g startego sera havarti.

KROK 3:
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28
Usmażonego kurczaka wyjmujemy na deskę, każdy kawałek tniemy pod skosem na szerokie plastry. Tak pokrojonego kurczaka układamy w formie żaroodpornej, dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, całe oliwki zielone (ok. 15 – 20 sztuk) oraz kilka plasterków pomidorów suszonych pokrojonych w drobną kostkę.

KROK 4:
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28
Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem gouda (20 g). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 °C na 40 minut.

Podajemy w naczyniu żaroodpornym ozdobione roszponką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation