Kuchnia

mniam!

Łosoś teriyaki z ryżem, fasolką i kukurydzą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
4 filety z łososia po ok. 150 g każdy
MARYNATA I SOS TERYIAKI
8 łyżek sosu sojowego
3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
4 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sezamu
ORAZ
150 g świeżej zielonej fasolki szparagowej (lub 1 szklanka mrożonej, pokrojonej)
1 mała kukurydza (lub 1/2 szklanki kukurydzy z puszki)
100 g ryżu brązowego (1 torebka)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Łososia podzielić na 4 porcje, z każdej odciąć skórę i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. W tym samym garnku co ryż, można też ugotować fasolkę (świeżą - przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki - gotujemy 7 minut, natomiast mrożoną - 4 minuty).
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. Razem z piekarnikiem nagrzewać blaszkę ustawioną na wyższej półce piekarnika. Na gorącej blaszce położyć łososia (marynatę zlać do rondelka) i piec przez 8 - 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wierzch posypać sezamem.
Marynatę gotować na gazie aż zgęstnieje, następnie wymieszać z olejem sezamowym. Powstały sos teryiaki odstawić z ognia i trzymać pod ręką.
Zdjąć łososia z blaszki i odłożyć na talerz. Na blaszce po łososiu lub na czystej patelni z łyżeczką oliwy podsmażać przez ok. 2 - 3 minuty obkrojone z kolby ziarna kukurydzy (lub odsączone z puszki), doprawić je solą i pieprzem. Dodać odcedzony ryż i fasolkę, wszystko razem podsmażyć. Wyłożyć na talerze, dodać filety łososia i polać je sosem teryiaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation