Kuchnia

mniam!

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem - DoradcaSmaku.pl

Składniki:

filet z kurczaka
2 sztuki
jajka
2 sztuki
mąka kukurydziana
60 gramów
olej do smażenia
sól i pieprz
do smaku
Sos:

ocet jabłkowy
120 ml
cukier brązowy
55 gramów
ketchup łagodny
85 gramów
sos sojowy
1 łyżka
czosnek granulowany
1/2 łyżeczki
Dodatkowo:

ryż
200 gramów
sezam
2 łyżki
cebula dymka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblać mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation