Kuchnia

mniam!

Fasolka po meksykańsku

Czas przygotowania: do 30 minut
2 cebule czerwone
3 – 4 łyżki oleju

1 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego
1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kolendry, mielonej
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chili

4 puszki fasoli, dowolnej
500 g przecieru pomidorowego, takiego z kartonika
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu klonowego
sól i czarny pieprz
do podania: pieczywo lub ryż
opcjonalnie: awokado, kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać 3 – 5 minut do momentu, aż będzie lekko złota.
W tym czasie fasolę odcedzić i opłukać na sitku, naszykować wszystkie przyprawy. Do podsmażonej cebulki dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i smażyć minutę.
Dodać fasolę oraz pozostałe składniki, zamieszać i przykryć garnek. Gotować pod przykryciem przez 5 – 10 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem, bardzo dobre bez żadnych dodatków, a z łyżką awokado lub świeżą kolendrą po prostu pyszne.
Porady:

Syrop klonowy można zastąpić szczyptą dowolnego słodzika.
Świetne danie do zamrożenia na czarną godzinę.
Kolejne danie z cyklu N. N. M. S. N. U. (nic nie może się nie udać).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation