Kuchnia

mniam!

Kurczak curry z warzywami - DoradcaSmaku.pl

pierś z kurczaka
2 szt.
mleko kokosowe
200 g
śmietana
3 łyżki
marchewka
2 szt.
czosnek
2 ząbki
papryka
1 szt. (pomarańczowa)
cebula biała
1 szt.
papryczka chili
1 szt.
natka pietruszki
1 mały pęczek
curry
2 łyżeczki
papryka słodka mielona
1 łyżeczka
garam masala
1/4 łyżeczki
kurkuma
1/4 łyżeczki
olej do smażenia
sól i pieprz
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę, którą skrapiamy olejem i oprószamy przyprawą curry. Odstawiamy do lekkiego zamarynowania na około 30 minut.

KROK 2. Marchewkę kroimy w krążki i gotujemy je al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz chilli (bez pestek) i chwilę razem smażymy.

KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy. Kurczaka i warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i śmietaną, dodajemy przyprawy: curry, garam masalę, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane kawałki marchewki.

Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą bulgur.

Życzę smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation