Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady i ciasta

Najlepsze ciasto marchewkowe - Niebo Na Talerzu

Najlepsze ciasto marchewkowe – składniki (na blaszkę ok. 24×24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu ):

– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
– 200 ml oleju (np.słonecznikowego)
– ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
– ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)
– 2,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
– ewentualnie łyżeczka cynamonu
– trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
– ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru

Najlepsze ciasto marchewkowe -przepis
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation