Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

ciasto barbórkowe - przyslijprzepis.pl

barborkowe
Składniki
na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na warstwy galaretkowe:
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone

na warstwy kakaowe:
1 litr śmietanki kremówki
6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki kakao

dodatkowo:
kilka kostek mlecznej czekolady
kilka winogron przekrojonych na połówki

Sposób przygotowania
1.
Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce 34*25 cm. Wystudzić.
2.
Galaretki rozpuścić: po dwie kolorami w 900 ml wody, najpierw zielone a za jakąś godzinę czerwone. Zostawić do wystudzenia. Będziemy potrzebować galaretki mocno tężejące, ale jeszcze na tyle płynne aby można było je wylać na ciasto.
3.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać kakao i żelatynę.
4.
Składanie ciasta: biszkopt-galaretki zielone- połowa masy kakaowej-galaretki czerwone- masa kakaowa- starta czekolada-winogrona
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation