Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Kostka capucino - przyslijprzepis.pl

Kostka capucino
3
0
kategoria: ciasta i desery
Obłędnie pyszne ciasto...

Składniki
Składniki na ciasto:
5 jajek
125g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
125g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (miałkiej)
150g cukru
125g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę cappuccino:
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki 36%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60g kawy cappuccino (w proszku)
ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino)

Składniki na masę śmietanową:
250g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania

Sposób przygotowania
1. - krok 1
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty. Serek mascarpone zmiksować krótko z cappuccino. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation