Kuchnia

Przystawki

Tiropites - gorące pierożki z serem


Składniki (23 sztuk):
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
250 g masła
około 1 szklanki wody


nadzienie:
400 g miękkiej fety kanapkowej
2 - 3 łyżki pasty pomidorowej
2 jajka
1 - 2 ząbki czosnku
oregano
mielony pieprz
Odsypać 100 g mąki. Resztę mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodać 200 g pokrojonego na płatki niezbyt twardego masła i razem posiekać, aż powstaną małe grudki. Następnie wlać zimną wodę i wyrobić jednolite ciasto. Uformować w kulę, zawinąć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, posmarować pozostałym roztopionym masłem i oprószyć mąką. Ciasto zwinąć w rulon i znowu rozwałkować na grubość około 1 cm. Ponownie posmarować stopionym masłem i oprószyć mąką. Złożyć je na 3 części w jedną, a następnie na 3 części w drugą, stronę, aby powstał prostokąt o 9-krotnej grubości. Ciasto zawinąć w papier pergaminowy i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotować farsz serowy. Fetę wkruszyć do miski. Dodać pastę pomidorową. Wbić jajka i doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Farsz dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się razem dobrze połączą.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 - 1 cm. Pokroić wzdłuż dłuższego brzegu na pasy o szerokości 7 - 8 cm. Pasy ciasta rozsunąć i pokroić na kwadraty. Na rogu każdego kwadratu ułożyć łyżkę farszu. Złożyć kwadraty ciasta po przekątnej i docisnąć mocno brzegi formując trójkątne pierożki. Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i upiec na złoto przez około 20 minut. Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation