Kuchnia

Przystawki

Kuchenne Fantazje: Sakiewki z pieczonymi figami

Składniki:
2 figi
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku
4 cienkie naleśniki pszenne, złożone w pasek o szerokości ok 4cm
4 nieduże kawałki koziego sera (ok. 4 łyżeczki)
kilka listków świeżej bazylii
kiełki np. rzeżuchy
1,5 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Figi umyj i osusz, przekrój na połówki lub ćwiartki, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i skrop oliwą. Tak przygotowane figi piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-15 minut. W tym czasie podsmaż szynkę na patelni, aby uzyskać chrupiące brzegi. Możesz do smażenia użyć trochę oliwy. Każdą połówkę figi (lub dwie ćwiartki) wraz z kozim serem i kiełkami zawiń w złożony naleśnik, a następnie w szynkę szwarcwaldzką i zepnij wykałaczką. Na wykałaczki nabij dodatkowo kilka listków bazylii. Wyłóż gotowe sakiewki na talerz i ozdób sosem powstałym z pieczenia fig. Sakiewki możesz również wyłożyć na liściach rukoli :)


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation