Kuchnia

Przystawki

Rożki z rukoli z serkiem łososiowym
12 porcji
Składniki:
ciasto
2 łyżki miękkiego masła
75 g świeżej rukoli
125 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska soli

nadzienie
275 g twarogu chudego
100 g wędzonego łososia
pęczek kopru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
rukolę blendujemy z masłem, na stolnicę wykładamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i zblenowaną rukolę z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,3 mm i tniemy w paski o grubości 1 cm i długości ok 12 cm. Takim paskiem owijamy metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem. ( jeżeli nie macie takich rurek zwińcie w rożek kartkę papieru i owińcie folia aluminiową, tak jak Ja na zdjęciu)

Rurki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C ok 10-15 minut, aż się lekko zarumienią.

Upieczone rożki odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie wszystkie składniki nadzienia zblenduj na gładką masę w blenderze i dopraw do smaku. Nadzieniem przy użyciu rękawa cukierniczego napełnij rożki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation