Kuchnia

Kuhinja

Znakomity piernik na święta do kawy, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą. Przepis jest prosty i szybki, surowe ciasto nie potrzebuje leżakowania, a po upieczeniu, ostudzeniu, polaniu polewą z czekolady (którą również robi się expresowo) piernik jest gotowy (ciasto jest tak miękkie, że nie potrzebuje czasu aby zmiękło). A jeśli lubimy przekładane pierniki to możemy ciasto przełożyć powidłami lub marmoladą. Porcja na 2 podłużne foremki 9x27 cm (dno foremki).
Data dodania:
31.03.2007r.
Składniki:

CIASTO
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu (dałam pszczeli wielokwiatowy nektarowy)
1/2 kostki margaryny
6 jaj
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
20 g przyprawy do piernika
1 szklanka śmietany (18%)

POLEWA Z CZEKOLADY
6 dag gorzkiej czekolady
4 dag deserowej czekolady
8 dag masła extra

śnieżynki cukrowe do dekoracji

Przepis:
Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Wlać śmietanę i zagotować. Gdy ostygnie do zimnego dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, wymieszać. Na końcu ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch podłużnych foremek (9x27 cm - zmierzone dno foremki) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 1 godzinę. Po ostudzeniu pierniki polać polewą z czekolady i udekorować śnieżynkami.
Polewa z czekolady:
Obie czekolady połamać na kosteczki, wrzucić do garnuszka, dodać pokrojone na kawałki masło i rozpuścić w kąpieli wodnej (garnuszek z czekoladą i masłem zanurzyć w większym garnku z gorącą wodą, od czasu do czasu zamieszać do momentu rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej polewy). Jeśli lubimy bardziej deserową czekoladę to możemy dać całą tabliczkę, a pominąć gorzką i odwrotnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation