Kuchnia

Jagoda

Zapiekana papryka faszerowana kuskusem z warzywami

Składniki
1 duża papryka
1 średni pomidor
40 g kaszy kuskus
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki mrożonej zielonej fasolki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz i słodka papryka w proszku - do smaku
opcjonalnie: 1 jajko na każdą połówkę papryki
oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół (razem z szypułką, bo ładnie wygląda). Usunąć pestki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić.
Groszek i fasolkę zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odcedzić.
W misce wymieszać przygotowany kuskus, pomidora, groszek, fasolkę, zioła i łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Wnętrze każdej połówki papryki posmarować oliwą, posolić i popieprzyć.
Wypełnić papryki farszem, a następnie ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45 minut.
Wersja z jajkiem: Każde jajko wbić do osobnej filiżanki, nie uszkadzając żółtek. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć do połowy blachę z piekarnika i ostrożnie wylać jajko na paprykę. Posolić, popieprzyć i zapiekać ok. 10 minut do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie "na miękko".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation