Kuchnia

Jagoda

Dorsz z folii w maśle czosnkowym

* dorsz- 1 filet
* masło- 50 g
* czosnek- 2 ząbki
* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków
* sól, pieprz
* koper- garść

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.
Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron.
Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć).
W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki około 15 minut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią.
Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby.
Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation