Kuchnia

sama słodycz

Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami | Moje Wypieki

Składniki na ciasto bezowe:

6 białek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
50 g posiekanych drobno suszonych fig
50 g suszonej żurawiny
50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
50 g startej na tarce czekolady mlecznej
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Po ubiciu powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej masę bezową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wyjąć, wystudzić.

Krem:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
6 łyżek nutelli
2 łyżki Cointreau lub innego likieru cytrusowego
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i krótko zmiksować końcówką mieszającą.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation