Kuchnia

sama słodycz

Smak Zdrowia: Dietetyczny serniczek dyniowy na zimno

Składniki:
3 serki waniliowe, np. Danio (450g)
dynia (1kg)
cukier (50g)
cukier waniliowy (30g)
żelatyna (30g+10g)
woda (100ml+50ml)
sok z ½ cytryny




Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy 1-2 łyżkami wody i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu miksujemy z cukrem blenderem na mus dyniowy. 250g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny, do smaku. Oba musy zostawiamy do ostygnięcia.

Następnie do naczynia z większą ilością musu (750g) dodajemy serki waniliowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30g żelatyny, po czym wlewamy ją powoli do naszej masy serowo-dyniowej ciągle miksując blenderem. Dzięki temu, że użyjemy blendera, a nie łopatek nie powinno być grudek żelatyny. Miksujemy około 5 minut, żeby żelatyna dobrze połączyła się z masą serowo-dyniową. Następnie wylewamy do tortownicy (24cm). Wstawiamy do zamrażarki na kilka minut, żeby stężało.

W tym czasie przygotowujemy drugą część dyniową. W 50ml wrzątku rozpuszczamy 10g żelatyny, po czym wlewamy ją powoli do naszego kwaskowego musu dyniowego ciągle miksując. Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.

Serniczek chłodzimy kilka godzin w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation