Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

KAPUSTA PYSZNA

1. Słój 4 litrowy

2. Średnia główka białej kapusty

3. Ananas

4. 2-3 marchewki

5. sól

Kapustę drobno szatkujemy, ananasa kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Kapustę wraz z ananasem ważymy, a otrzymaną wagę w gramach mnożymy razy 0,015, w ten sposób otrzymamy wagę potrzebnej soli, aby mieć pożądane 1,5% soli.

Na przykład: Dla 1,6 kg kapusty, marchewki i ananasa:

1600g x 0,015 = 24g

Czyli, aby mieć kapustę, zasoloną w stężeniu 1,5 %, należy odważyć 24 gramy soli.

Proste i zawsze się sprawdza.

Posoloną kapustę, ananasa i marchewkę, pozostawiamy na kilka godzin , aby lekko zwiędły i puściły sok.

Kiszonkę ubijamy w słoju, tak, aby pokryła się sokiem i czynność tą powtarzamy co jakiś czas dopóki się nie ukisi, można też czymś przycisnąć.

Kapusta jest gotowa do jedzenia, w zależności od temperatury pomieszczenia po tygodniu do dwóch, potem przechowujemy ja w lodówce.

Smacznego !

pozytywnie zakiszeni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation