Święta i uroczystości

Wielkanoc

Składniki (na ok. 15 sztuk):




Masa bajaderkowa:

1 i ¼ szklanki mleka w proszku

1 i ¼ szklanki wiórek kokosowych

½ szklanki mleka

¼ szklanki cukru

50g klasycznych herbatników (zmielonych na proszek)




Dodatkowo do dekoracji:

-kilka orzechów włoskich (tyle połówek orzechów ile kurczaczków)

-migdały całe ze skórką (tyle migdałów ile kurczaczków)

-śliwka suszona

-mała garstka owoców goji (może być opcjonalnie pocięta w paseczki żurawina)

-wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:




Mleko podgrzać razem z cukrem, aż stanie się gorące, ale nie będzie się jeszcze gotować. Wsypać mleko w proszku i wymieszać, następnie dodać wiórki kokosowe i zmielone herbatniki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formować kulki, a następnie formować w obłe stożki. Nakładać na połówki orzechów włoskich. Przy tworzeniu dzióbka, oczu i grzebyków używałam drewnianego patyczka, by najpierw zrobić dziurki i łatwiej umieszczać elementy w masie. Dziubek to migdał, oczy to pocięta na kawałeczki twarda śliwka suszona, a grzebyki to trzy owoce goji (a mogą też być owoce żurawiny pocięte w paseczki). Każdą kurkę obsypać kokosem. Na końcu można poprawić wygląd kurczaków, usuwając wykałaczką wiórki kokosowe, które niechcący zasłaniają dziubek i oczy. Kurczaki są gotowe! Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego, choć to słowo trąci tutaj kanibalizmem:).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation