Kuchnia

kiełbasy, szynki itp

DOMOWA ROLADA Z KURCZAKA W GALARECIE

SKŁADNIKI :
1 duża pierś z kurczaka
2 udka pozbawione skór i kości
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
1/2 puszki groszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
ostra papryka w proszku do smaku
4 łyżki żelatyny
1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE :

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy paprykę, groszek i wlewamy wodę oraz wsypujemy żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do wcześniej przygotowanych dwóch butelek plastikowych, uciętych na 3/4 wysokości, wkładamy woreczki, napychamy farsz zostawiając około 5 centymetrów od końca ( musi być miejsce na galaretkę). Woreczki zawiązujemy pozostawiając duży luz. Jeżeli chcemy mogą to być słoiczki jednak ciężko będzie wyciągnąć galaretkę. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy butelki na stojąco i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Następnie butelki wyjmujemy, studzimy i zimne wkładamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach butelkę przecinamy, wyjmujemy roladę ciągnąc za woreczek który zdejmujemy. Wędlinę kroimy na grubsze plastry, podajemy z pieczywem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation