Kuchnia

kiełbasy, szynki itp

Moje Walijskie Pichcenie ... : PASTY I SMAROWIDŁA
Składniki na 2 formy keksowe:

600g łopatki
600g karkówki
1kg słoniny bez skóry
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 łodygi selera naciowego
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 czubate łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu




Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu ok 1,5 godziny. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z wywaru (wywar zachować) zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Następnie dodajemy do pasztetowej masy:
4 żółtka (białka ubijamy osobno)
majeranek
odrobinę gałki muszkatołowej
paprykę słodką
Mieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy 1/2 szklanki wywaru od gotowania mięsa i warzyw. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy całość dokładnie.
keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy pasztet dokładnie uciskając,aby wypełnił wszystkie wolne przestrzenie. nakładamy go do wysokości 3/4 naszych foremek. Wierzch wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut, po tym czasie zmniejszamy gaz do 160st i dopiekamy pasztet jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
Pasztet bez problemu możemy mrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation