Kuchnia

kiełbasy, szynki itp

Morcilla - hiszpańska kaszanka - Ogrodnik w podróży
Składniki :

8 średnich cebul
2 szklanki ryżu
4 czubate łyżki mielonej papryki słodkiej
2 łyżki papryki mielonej ostrej ( ja dałam czubate bo lubimy ostro ;) )
1 kostka smalcu lub kawałek 300 g słoniny
sól do smaku
4 łyżki suszonej krwi ( innej nie miałam , ale jeśli ktoś ma świeżą to powinna być skrzepnięta – suszoną bez problemu kupicie w sklepach internetowych z artykułami wędzarniczymi )
3 m grubych jelit lub osłonek na kiełbasy ( około -zależy jaka będzie ich średnica , najlepiej jak do śląskiej)

IMG_2285IMG_2286

Ryż ugotować jak do obiadu w osolonej wodzie , odstawić do wystygnięcia . Cebulę pokroić drobno i zeszklić na smalcu – podsmażyć nie przypalając . Dodać do ryżu , następnie wsypać paprykę i sól , zamieszać dokładnie . Na koniec dodać krew i także dokładnie wymieszać , ale już nie gotować ( mieszamy po wyłączeniu gazu ) .

IMG_2288IMG_2289

Masę włożyć do nadziewarki i napełnić nią jelita ( Hiszpanki na filmie robiły to bez nadziewarki ,ale to były te starej daty -my sobie darujmy ,takich umiejętności uczy się pewnie latami ;) ) Tak przygotowana kaszankę parzymy w temperaturze 70 C , przez około 20 minut ,.Następnie wieszamy w chłodnym miejscu do ostygnięcia , po czym przekładamy do lodówki . Gotowe , jest niesamowita odsmażana na patelni ,podana z marynowaną papryką i np. świeżą rukolą ..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation