Kuchnia

kuchnia przepisy

Kotlety mielone z pieczarkową niespodzianką - przepis ze Smaker.pl

Kotlety mielone wręcz uwielbiam, jak prawie każdy. Kocha je moja córeczka i reszta rodziny. Jednak postanowiłam nieco je urozmaicić, co okazało się strzałem w dziesiątkę :)
Składniki

Na kotlety:
1,5kg mięsa z łopatki
20dkg słoniny
2-3 kromki czerstwego chleba
1-2 cebule
1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia kotletów
0,5-0,7l zimnej wody
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 porządne łychy majeranku
1 garść posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia:
Na farsz:
20dkg pieczarek
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki tymianku

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Mięso z łopatki, słoninę, cebulę i chleb mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, bułkę tartą, majeranek i wodę (dolewamy stopniowo). Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę lub również siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy.

Wyrobioną masę mięsną formujemy w kulki nieco większe, niż na zwykłe kotlety.
Kulki rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Zamykamy, zlepiając brzegi.
Ponownie formujemy kulkę.

Obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy jak na kotleta (troszkę grubszego).

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (nie wiem czemu tak blado wyszły na zdjęciu).

Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation