Kuchnia

K-Food

Smażony "ryż" z brokuła | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
2 PORCJE
300 g brokuła
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
2 łyżki oleju roślinnego lub masła
po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
1 łyżka suszonej żurawiny
przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
szczypiorek lub natka pietruszki
sok z cytryny
Dodatki: 4 plasterki tofu lub 2 jajka

DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać w rozdrabniaczu lub melakserze na małe kawałeczki. Można też drobniutko posiekać na desce.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce.
Na patelni roztopić tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy i mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 minut lekko rumieniąc składniki.
Dodać żurawinę, brokuła oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
Na oddzielnej patelni na łyżeczce oleju podsmażyć tofu na złoty kolor lub usmażyć jajka sadzone (lub ugotować je w koszulkach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation