Kuchnia

wypieki

Ciasto czekoladowo-truskawkowe z bananami
Biszkopt:
4 jajka;
3/4 szklanki cukru kryształu;
3/4 szklanki mąki pszennej;
2 łyżki kakao;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175oC około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek.

Krem:
2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego;
1 puszka truskawek w syropie (410g);
250 ml śmietany 30% lub 36%;
1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix";
1 czubata łyżka żelatyny;
Wykonanie:
Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich obrotach.

Dodatkowo:
3 banany;
dżem truskawkowy( u mnie truskawkowo-bananowy);
czekolada gorzka;
250 ml śmietany 30% lub 36%;
1 cukier waniliowy;
1 łyżka cukru pudru;
Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około 10-15 minut do lodówki. W tym czasie ubić 250 ml śmietany 30% lub 36% z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i "Śmietan-Fixem" na sztywny krem. Śmietanę wyłożyć na krem czekoladowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation