Kuchnia

wypieki

Irysek


Biszkopt
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki cukru (80 g)
4 łyżki mąki pszennej tortowej (60 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
szczypta soli
2 płaskie łyżki suchego maku

Mąki przesiać. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżeczce cukru.
Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Na koniec wsypać mąki oraz mak i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 25 min.

Ciasto wystudzić.
Przekroić na 2 blaty.

Krem toffee
150 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (400 g)

Masło spienić (ubić na najwyższych obrotach miksera).
Łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową.
Powstałym kremem przełożyć biszkopt.

Polewa czekoladowa
70 g czekolady deserowej
50 g masła
4 łyżki mleka

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić min. 3-4h przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation