Kuchnia

szybkie ciasta

OMLECIKI BISZKOPTOWE

SKŁADNIKI 4 SZTUKI
2 jajka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
DO PODANIA:
cukier puder
bita śmietana
świeże owoce
prażone jabłka jak do szarlotki lub dżem

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do niedużej plastikowej miski wbić białka jajek, żółtka zachować oddzielnie.
Białka ubić na prawie sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące. Wówczas dodać żółtka i zmiksować (krótko i na małych obrotach miksera) tylko do połączenia się składników.
Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie na małych obrotach do otrzymania jednolitej masy.
Masę wyłożyć łyżką w 4 miejscach na przygotowanej blaszce i rozprowadzić wypukłą stroną łyżki na placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 9-10 minut.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na blat i zdjąć z blaszki, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku.
Gdy omlety chwilę przestygną można przełożyć je bitą śmietaną i owocami. Omlety z wierzchu posypać cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI
W czasie gdy omleciki się pieką można ubić śmietankę (ok. 150 ml). Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (30% lub 36%) ubijać na małych obrotach miksera. Gdy już nieco zgęstnieje stopniowo zwiększać obroty i dodawać cukier puder (ok. 1 i 1/2 łyżki), cały czas ubijając aż śmietanka będzie sztywna i gęsta.
Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation