Kuchnia

szybkie ciasta

Ciasto w razie wypadku - PrzyslijPrzepis.pl

CIASTO:
250 g margaryny
1,5 szkl. cukru
4 jajka
1,5 szkl. mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 opakowanie cukry wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
250 g śmietany kremówki
1 opakowanie Śnieżki
1 śmietan-fix

1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
Kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto w razie wypadku

Krok pierwszy1. Margarynę rozpuścić , dodać cukier oraz kakao i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać 5 łyżek zimnej wody. Zamieszać i odstawić do ostudzenia.
Krok 22. Żółtka oddzielić od białek. Do ostudzonej masy kakaowej dodawać po jednym żółtku ubijając mikserem na małych obrotach. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
Krok 33. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wmieszać w masę kakaową. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170˚C (bez termoobiegu) piekarnika i piec około 25 minut.
Krok 44. Wierzch ostudzonego ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym.
Krok 55. Kremówkę, śnieżkę i śmietan-fix ubić na sztywno i wyłożyć na ciasto.
Krok 66. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.

Porady
Bitą śmietanę najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Jeśli robimy ją wcześniej - ciasto trzeba przechowywać w lodówce albo w chłodnym miejscu a ciasto przechowywane w lodówce robi się mokre i "zbite". Jeśli nie jest przechowywane w lodówce jest puszyste i mięciutkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation