Design

Design

Zalewa:

3 litry wody

1,5 szklanki octu

1 szklanka cukru

4 płaskie łyżki soli



Przygotowanie:

Ogórki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.

Na dnie 6 słoików o pojemności 0,9 litra układamy po 1 ząbku czosnku, gałązce kopru, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczce gorczycy oraz 1,5 liścia laurowego.

Ogórki układamy równomiernie- pionowo- najlepiej jaśniejszym końcem do góry. Na wierzch wkładamy po kilka plasterków obranej marchewki i po kilka piórek cebuli.

Z podanych powyżej składników gotujemy zalewę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli lub cukru.

Zalewę odstawiamy do wystudzenia i zalewamy nią ogórki. Słoiczki dokładnie zakręcamy.

Słoiki układamy w wysokim garnku wyłożonym gazetą lub ściereczką.

Wlewamy letniej wody do 4/5 wysokości słoików.

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do chwili aż ogórki zmienią kolor (czas gotowania jest uzależniony od grubości ogórków, szkła oraz stopnia rozgrzania kuchenki, więc obserwujcie słoje uważnie przez cały czas gotowania).

Gdy tylko ogórki zmienią kolor, wyciągamy je z garnka, dokręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przechowujemy z ciemnej spiżarce, a po otwariu, słoiki wstawiamy do lodówki, aby ogórki się zbyt szybko nie zepsuły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation