Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

coś słodkiego

Ciasto orkiszowe ze śliwkami i krokantem | PrzepisDlaCiebie.pl


Na ciasto

jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
masło - 190 g
cukier trzcinowy - 190 g
sól - 1 duża szczypta
jogurt naturalny - 125 g
proszek do pieczenia - 12 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 630 - 190 g
cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty

Na wierzch

kompot śliwkowy - 350 g
cynamon mielony

Na krokant

cukier kryształ - 100 g
orzechy włoskie, rozdrobnione - 30 g

Całkowity czas przygotowania
80 minut



Masło roztopić, dodać cukier, wymieszać, dodać żółtka i jogurt, wymieszać, dodać cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć.

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodać do ciasta. Delikatnie, aby białka nie opadły.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem, oprószonej mąką formy o wymiarach 21x31 cm. Na ciasto położyć połówki śliwek, posypać cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez ok. 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, inaczej wierzch się zarumieni a środek będzie jeszcze surowy. Na pieczenie trzeba liczyć na pewno 40-45 minut!

Kiedy ciasto jest gotowe, należy przygotować krokant. Cukier wsypać na patelnię, nastawić na ogień i ciągle mieszając roztopić (wpierw pojawią się grudki). Kiedy większa część cukru już się roztopiła i zostało niewiele grudek, lepiej zdjąć go z ognia i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Inaczej cukier może się przypalić! Kolor powinien być jasnobrązowy. Kiedy cukier się roztopił, dodać orzechy.

Otrzymaną masę zaraz wyłożyć na natłuszczoną deskę i natłuszczonym wałkiem rozwałkować na cienko, posiekać na drobne kawałki i posypać nimi ciasto. Następnym razem wpierw posmaruję ciasto lekko rozcieńczonym dżemem śliwkowym i dopiero potem udekoruję krokantem. W ten sposób krokant na pewno nie zsypie się z ciasta podczas jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation