Kuchnia

chleb

Chleb drwala. Bez zagniatania. Szybki, prosty i wyjątkowy. | AddioPomidory
Chleb drwala, bez zagniatania
Składniki: na 1 chlebek

7 g suchych drożdży
375 g mąki pszennej chlebowej
225 g wody
50 g mleka
1,5 łyżeczki soli
½ łyżki miodu

Przygotowanie:
1. Lekko podgrzewamy wodę z mlekiem i miodem. Rozpuszczamy w nich drożdże. Przelewamy do miski.
2. Mieszamy mąkę z solą i wsypujemy do miski z drożdżami.
3. Całość mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia się składników.
4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski, osypujemy mąką z wierzchu i pozostawiamy przykrytą szczelnie na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 275°, wstawiamy do środka foremkę z wodą (pieczemy z parą).
6. Wysypujemy mąką blachę do pieczenia i delikatnie przekładamy na nią ciasto. Formujemy pożądany kształt, podłużny lub okrągły. Oprószamy mąką.
7. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał ciasto będzie miało okazję podrosnąć od nowa. (choć zdaniem autorki nie jest to konieczne).
8. Wstawiamy blachę do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 250° C i pieczemy jeszcze 7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation