Kuchnia

chleb

CHLEBEK MLECZNY | COOL & MINTY
SKŁADNIKI
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

3/4 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka ciepłego mleka
1 duże jajko (L)
1/4 szklanki cukru
4 szklanki mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli

DODATKOWO: do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
OPCJONALNIE: glazura - 1 łyżka cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku


WYKONANIE

Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut.
Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę.
Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto w misce pod spód i wyciągamy na posypany mąką blat.
Z ciasta robimy rulonik na długość blaszki, w której będziemy piekli i kroimy go na równe części ( u mnie 16). Układamy w wysmarowanej masłem blaszce zachowując odstępy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy).
Wyciągamy z piekarnika, lekko obkrajamy boki nożem i wyciągamy chlebek na kratkę. Wierzch pokrywamy glazurą cukrową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation