Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

trochę słodkiego

CIASTO KILIMANDŻARO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
◾4 jajka, duże
◾3/4 szklanki cukru
◾1/2 szklanki mąki tortowej
◾2 łyżki kakao
◾3 łyżki oleju
◾1 łyżeczka proszku do pieczenia
◾szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
◾1 kg jabłek
◾szczypta cynamonu
◾1 łyżka masła
◾2 galaretki pomarańczowe

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
◾400 ml śmietanki kremówki 30%
◾250 g serka mascarpone
◾4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
◾80 ml śmietanki kremówki 30%
◾80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i olej delikatnie łączymy z białkami. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie część.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka i dusimy przez około 5 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz galaretki (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wykładamy na biszkopt kiedy masa zacznie być tężejąca. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wkładamy na czas przygotowania kremu do lodówki. Kremówkę oraz mascarpone miksujemy razem na gęsty krem. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min w lodówce do stężenia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation