Kuchnia

trochę słodkiego

Ciastka daktylowe suszone - 3 składniki - Facet i Kuchnia
SKŁADNIKI na ok. 14 ciastek:
ok. 300 g świeżych daktyli bez pestek (u mnie: 15 daktyli Medjool)
ok. 300 g migdałów zmielonych na mąkę
ok. 100-120 g borówek ususzonych w dehydratorze
Ciastka daktylowe bez pieczenia – PRZEPIS:
W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj migdały na mąkę.
Dodaj do misy wypestkowane daktyle. Ponownie zmiksuj. Powstanie jednolite, plastyczne i lepkie ciasto.
Przełóż masę do dużej miski. Dodaj do ciasta suszone borówki. Zagnieć tak, by składniki dobrze się połączyły.
Formuj w dłoniach kulki wielkości mniej więcej piłeczki do golfa i rozpłaszczaj, nadając im kształt ciastek (ZOBACZ).
Tace dehydratora Ronic Zyle wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nich ciastka. Nie powinny się stykać – powietrze musi przepływać swobodnie.
Umieść ciastka w dehydratorze, zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia na 65 stopni i susz przez 3 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 45 stopni i susz przez kolejne 12-13 godzin, aż wyschną, a masa daktylowo-migdałowa stanie się jaśniejsza niż przed suszeniem.
Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte papierem do pieczenia.
Ciastka możesz przechowywać do 3-4 tygodni albo nawet dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation