Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

trochę słodkiego

Gryczane ciasteczka na Dzień Dobry ;) | MedytuJemy
1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado (lub ksylitolu)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli kamiennej lub morskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
1/2 kostki masła (lub 100 g oleju kokosowego, wersja wegańska)
2 duże lub 3 mniejsze banany

polewa czekoladowa (opcjonalnie):
1/4 szklanki syropu buraczanego
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki wody
poszatkowane orzechy do posypania

Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 st. z termoobiegiem około 20 minut uważając, aby się nie przypaliły. Możemy przygotować polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili nabierze jednolitej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy w polewie i posypujemy orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation