Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe brownie przekładane kremem


Składniki na ok.7 sztuk
Ciasteczka:
60 g masła
200 g czekolady - lekko gorzkiej (deserowej, 50% kakao) lub gorzkiej (ok. 60% kakao)
2 jajka
150 g cukru
50 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
125 g mascarpone
100 g masła orzechowego (lub nutelli lub kajmaku)
4 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

Ciasteczka:
Do garnka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 150 g połamanej na kosteczki czekolady i mieszając roztopić. Odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 - 7 minut na puszystą masę (kogel-mogel).
Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Dodać resztę czekolady (50 g) pokrojonej w kosteczkę oraz posiekane orzechy jeśli ich używamy. Wymieszać i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

Krem orzechowy:
Mascarpone oraz masło orzechowe (lub nutellę lub kajmak) umieścić w misce i ubijać razem przez ok. 3 minuty, aż powstanie gładki i bardziej puszysty krem. W międzyczasie dodać cukier puder (tylko w przypadku używania masła orzechowego, bo kajmak i nutella powinny być już wystarczająco słodkie).
Ciasteczka dokładnie ostudzić, następnie przełożyć kremem i składać po 2 sztuki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation