Kuchnia

bezglutenowe

Pesto z jarmużu ze słonecznikiem

Pomysł na zdrowe i szybkie danie obiadowe. Zrobiłam je na wzór pesto ze szpinaku. W smaku wyszło bardzo podobne.
Chyba wszyscy wiedzą, że jarmuż to super warzywo, a ci, którzy chcą przeczytać o jego wartościach odżywczych, zapraszam do wpisu z koktajlem z jarmużu.


3/4 opakowania umytego jarmużu (ok. 150 g)
6-8 listków świeżej bazylii
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 cienki, obrany plasterek cytryny
5 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego mielonego pieprzu
2 łyżki wody
opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu (ja nie dodałam)
dodatkowo: makaron (dla osób, które unikają glutenu, np. kukurydziany)




Słonecznik namocz przez pół godziny w wodzie (możesz pominąć tę czynność, jeśli zależy Ci na czasie).
Makaron ugotuj.
W międzyczasie umyj jarmuż (lub użyj już umytego).
Odcedzony słonecznik i jarmuż przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.
Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku - pesto powinno być mocno przyprawione (po połączeniu z makaronem, trochę złagodnieje). Jeśli jest zbyt gęste, dolej oleju lub wody.
Przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni.

Źródło: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/04/pesto-z-jarmuzu-ze-sonecznikiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation