Kuchnia

bezglutenowe

Bezglutenowe bagietki

200 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej
100 g mąki ryżowej + do podsypania
100 g mąki kukurydzianej (można użyć innej np. sojowej, z ciecierzycy)
1 łyżeczka soli
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
1½ łyżeczki soku z cytryny
360 ml wody
1. Metalową formę do pieczenia wypełnioną wodą (ok. 2 cm) wstaw do piekarnika i nagrzej go do 220°C – utworzy się para. 2. Mąkę przesiej z solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 3. Osobno wymieszaj wodę z sodą i sokiem z cytryny. 4. Następnie przelej do mąki i wymieszaj delikatnie łyżką, zagarniając mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. 5. Kiedy ciasto będzie wymieszane, przełóż na posypaną mąką stolnicę. 6. Oprószonymi mąką dłońmi, delikatnie uformuj 2 bagietki (nie roluj!) i przełóż je odwracając do góry nogami na blachę posypaną mąką. 7. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25–30 minut. Po pierwszych 5 minutach wyjmij z piekarnika formę z wodą. Bagietki będą gotowe, kiedy wierzch ładnie się przyrumieni. 8. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation