Sport i fitness

Just healthy!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOLONEGO KARMELU WEGAŃSKIEGO
SKŁADNIKI
mleczko kokosowe – 1 puszka
cukier trzcinowy – 0,5 szklanki
olej kokosowy – 0,5 łyżki
sól – 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzane dno garnka wysypujemy cukier. Rozpuszczamy przez około 1 minutę, mieszając. Ostrożnie wlewamy mleko kokosowe i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy sól. Zmniejszamy ogień i gotujemy masę przez około 15 minut, aż karmel zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Ponownie mieszamy i przekładamy do szklanego pojemnika, w którym możemy przechowywać karmel przez około 2 tygodnie!

Pamiętaj o głównej zasadzie: jeśli cukier się przypali – karmel będzie gorzki!

JAK WYKORZYSTAĆ SOLONY KARMEL?
Solonego karmelu możesz użyć jako dodatku do wielu deserów, ale także śniadań! Polej nim śniadaniowe naleśniki, dodaj kroplę do jogurtu z owocami. Doskonale smakuje także z goframi i racuchami jabłkowymi!


można dodać rumu, wanilii
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation