Kuchnia

Przepisy

Rozgrzewające napoje
ROZGRZEWAJĄCY KOKTAJL JAJECZNY

Główne składniki

700 ml mleka,
300 ml śmietany,
3 laski cynamonu,
świeżo tartą gałkę muszkatołową (do smaku),
laskę wanilii,
5 jaj,
130 g cukru,
pomarańczę

1. Wlać do garnka mleko, śmietanę, dodać cynamon oraz wanilię i gotować przez 5 minut.

2. Po tym czasie wyjąć laski cynamonu i dodać świeżo tartą gałkę muszkatołową.

3. Ubić całe jaja z cukrem aż powstanie piana. Gotować przez około 6 minut w temperaturze około 30 stopni C. Po tym czasie ciągle mieszając wlać płyn.

4. Całość miksować przez kolejne 6 minut aż płyn osiągnie temperaturę około 80 stopni C. Przelać do naczynia i wystudzić. Na wierzch można zetrzeć skórkę z pomarańczy oraz gałkę muszkatołową"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation