Kuchnia

ciasta

Kruchy placek mojej mamy

Składniki:

120 g masła
120 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 proszek do pieczenia (1 łyżka)
300 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

marmolada lub kwaśny dżem
cukier puder

Miękkie masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt. Mąkę mieszamy z sola i proszkiem. Łączymy z masą maślaną i wyrabiamy ciasto podsypując dodatkowo mąką jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto ma być miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.
Dzielimy ciasto na 2 równe części i pieczemy 2 placki w 180C przez 20 minut. Piekłam w tortownicy 20 cm, można użyć innej. Placki studzimy i przekładamy marmolada lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation