Kuchnia

SŁODKOŚCI LIGHT

Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

Składniki

100 g płatków owsianych górskich
100 g mąki pszennej
1 średniej wielkości banan (ok. 140 g)
3 łyżki oleju kokosowego (60 g)
70 g kefiru
3 łyżki brązowego cukru (40 g)
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

DODATKOWO:

50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1 łyżce mleka

Instrukcje

Płatki owsiane delikatnie rozdrobnij za pomocą blendera lub użyj mąki owsianej.
Banana rozgnieć widelcem do konsystencji musu. Rozpuść olej.
Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca lub łyżki. Wymieszaną masę włóż do lodówki na ok. 10 minut (ułatwi to rozkładanie ciastek na papierze do pieczenia, ale nie musisz tego robić).
Ciastka nabieraj łyżką, mniej więcej do połowy łyżki i układaj do foremki wyłożonej papierem. Lekko zgniataj i rozciągaj je, aby były płaskie.
Włóż do nagrzanego piekarnika do 190°C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut.
Ciasta wyjmij na kratkę aby ostygły.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką mleka.
Kiedy ciastka ostygną, posmaruj ich spód roztopioną czekoladą i odczekaj aż stężeje na ciastkach. Możesz włożyć do lodówki aby przyspieszyć ten proces.
Ciasta są najlepsze następnego dnia :) .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation