Kuchnia

%%%

coś innego niż zwykłe mielone... pychota!
Składniki
mięso mielone, 0,5 kg
cebula, 1 szt
Papryka czerwona, 1 szt
czosnek, 1 ząbek
Natka pietruszki, 1 pęczek
bułka czerstwa, 1 szt
jajka, 2 szt
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, wg uznania
Bułka tarta, 1/2 szkl
olej, do smażenia
ziemniaki + olej + przyprawa do ziemniaków, wg potrzeb
5-6 os.
15 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
Cebulę, 1/2 papryki, czosnek i namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy (ja użyłam malaksera). Na koniec dodajemy kilka gałązek pietruszki.
Powstałą papkę dodajemy do mięsa mielonego, 1 jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy zwartą masę.
Bierzemy folię aluminiową, urywamy 8 kawałków dł. ok. 25 cm, smarujemy olejem i kładziemy porcję mięsa.
Formujemy prostokąt, ok. 12x10 cm. Na środek kładziemy słupek sera żółtego, papryki, odrobinę posiekanej natki.
Zbieramy mięso dookoła farszu, formując roladkę. Zawijamy ją w folię aluminiową, dokładnie zakręcając końcówki folii.
Roladki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 8 minut.
Po wyjęciu z wody, studzimy, zdejmujemy folię. Drugie jajko rozmącamy z odrobiną soli - obtaczamy roladki w jajku, potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Do roladek proponuje ziemniaki pieczone. Obrane ziemniaki obgotowuję ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzam, skrapiam olejem, posypuję przyprawami i wkładam do piekarnika na ok. 30-35 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation