Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

%%%

Sernik zebra bez pieczenia

Składniki:

100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
60g masła
1kg twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
100ml zimnej wody

biała i ciemna czekolada do dekoracji

Sernik zebra na zimno kakaowo-waniliowy

Wykonanie:

- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)
- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku



- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy




- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce
- twaróg zmiksować z cukrem pudrem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)

Sernik bez pieczenia

- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia
- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować




- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać
- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać

Sernik zebra na zimno

jeśli masa serowa jest bardzo gęsta:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy
- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką;
lub:
- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać




Sernik zebra

jeśli masa serowa jest dość rzadka:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką

schlodzic
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation