Kuchnia

kuchnia

Babka drożdżowa z serem i bakaliami

2 czubate szkli mąki pszennej, 2 szkl mąki krupczatki, 10 dag masła, 5 dag drożdży, 2 żółtka, 2 jajka, 3/4 szkl cukru, 1,5 szkl mleka, 20 dag sera białego, zapach śmietankowy, żurawina, rodzynki

Ser pogniotłam widelcem. Masło stopiłam. Drożdże i cukier wymieszałam z letnim mlekiem. Do miski wsypałam mąki. Dodałam żółtka i jajka. Wlałam mleko z dodatkami i letnie masło. Dołożyłam ser i olejek zapachowy. Wszystkie skladniki połączyłam - wyrobiłam ciasto. Ciasto jest dość luźne. Do wyrobionego ciasta dodałam bakalie ok 10 dag razem. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Gdy ciasto ładnie urosło przełożyłam do wysmarowanej masłem formy. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do ponownego wzrostu na 20 minut. Piekłam w 175 st 40 minut. Babkę upiekłam w wysokiej formie z kominem o srednicy 23 cm. Babka jest wilgotna i bardzo puszysta. Zimną polałam lukrem, posypałam drobno krojonymi włoskimi orzechami. Pojemność szklanki 250 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation